Покрокова інструкція прийому на роботу іноземних громадян у 2019 році

Покрокова інструкція прийому на роботу іноземних громадян у 2017 році
Зміни законодавства, що стосуються працевлаштування громадян сторонніх держав на території РФ, додали чимало клопоту компаніям-роботодавцям і самим претендентам.

Ігнорування процедури прийому на роботу громадян іноземних держав обіцяє наймачеві малоприємні наслідки.

Нюанси працевлаштування безпосередньо пов'язані зі статусом іноземця.

обов'язкова перевірка

На що звернути увагу, приймаючи на роботу іноземця:

  • наявність посвідки на проживання і термін дії документа (актуальний 5 років і дає можливість працювати в будь-якому регіоні РФ);
  • дозвіл на роботу або патент у тимчасово проживають в Україні (зазначена на патенті інформація територіально обмежує робочі місця іноземних громадян);
  • якщо працівник має громадянство Білорусі, Казахстану, Вірменії - дозвіл на роботу не обов'язково, необхідний стандартний пакет документів прийом на роботу, як і для громадян України (громадяни цих держав підлягають обліку міграційною службою як всі іноземці).

Оформити трудову угоду

Контроль міграційного обліку громадян іноземних держав зобов'язує роботодавця інформувати ФМС Укаїни в семиденний термін про їхнє працевлаштування. Повідомлення являє собою заповнення спеціальної форми із зазначенням персональних даних іноземця.

Прийом на роботу здійснюється на підставі підготовлених документів:

  • посвідчення особи;
  • документ, що дозволяє працевлаштування в даному регіоні;
  • книга про трудову діяльність та облік робочого стажу (трудова книжка), якщо відсутній, роботодавець її оформить;
  • свідоцтво страхування ДПС (при відсутності обов'язок по оформленню переходить до роботодавця);
  • свідоцтво про освіту, про присвоєну кваліфікацію та інші документи, видані системою освіти.

Про припинення трудових відносин з іноземцем слід проінформувати ФМС в 3-денний термін.

Квоти на експорт сільгосппродукції, які прирівнюються до громадян РФ

  • громадянам Казахстану, Білорусі не потрібні дозвільні документи на ведення трудової діяльності в РФ, їх роботодавець не повинен інформувати державні органи про їх наймі або припинення трудових відносин (на громадян зазначених держав не поширюються обмеження, що захищають національний ринок праці);
  • громадяни інших країн, які отримали посвідку на проживання в Укаїни, які протягом 7 днів після прибуття встали на міграційний облік (інакше цей обов'язок накладається на роботодавця).
  • документ, що засвідчує персональні дані і особу заявника;
  • свідоцтво про страхування;
  • документ, виданий освітнім закладом.

Іноземці без візи

Для громадян країн СНД (Туркменія - виняток) та інших держав встановлено безвізовий режим в'їзду. Прийом на роботу іноземця, який прибув в країну без візи, зобов'язує роботодавця інформувати ФМС і службу зайнятості в 3-денний термін після підписання договору. Також необхідно повідомити в податкову інстанцію, щоб уникнути неприємних сюрпризів.

Можна продовжити період дії дозволу на ведення робочої діяльності іноземному громадянину, який прибув без візи за умови:

  • укладення нового термінового або безстрокового договору;
  • отримання офіційного документа, який дозволить короткочасне проживання в РФ.

Іноземний громадянин повинен звернутися в ФМС і представити:

  1. Заява.
  2. Документи, що засвідчують персональні дані і особу заявника.
  3. Сертифікат, що підтверджує знання заявника:
    • володіння українською мовою;
    • історія розвитку та формування РФ;
    • основи законодавчої бази РФ.

Дія патенту носить регіональний характер.

Іноземці з візою

Прийом на роботу іноземця, який оформив візу для в'їзду в РФ, проводять за іншими правилами. Законодавство зобов'язує роботодавця при наймі іноземних громадян відправити запит на дозвіл в регіональний МФС. Дозвіл видають при виконанні наступних умов:

При виконанні цих вимог видається дозвіл на експлуатування іноземних робітників на підставі поданих документів (копій):

  • свідоцтва реєстрації ЕГРЮЛ;
  • облікового запису в податковій інстанції;
  • зразок трудової угоди.

Отриманий дозвіл дає право на залучення і найм іноземних громадян. В цьому випадку запрошення є підставою для видачі візи іноземцеві.

  • Заява;
  • фотографія 3 × 4 (кольорова);
  • копія документа, що посвідчує персональні дані заявника;
  • ксерокопія свідоцтва, виданого органом освіти;
  • довідки з медичних закладів (відсутність інфекційних захворювань, наркозалежності);
  • касовий чек про сплату держмита.

Також в 10-денний період роботодавець оповіщає податкову інстанцію про наступне:

  • оформлення запрошення;
  • приїзд іноземця;
  • складання трудового угоди.

Фахівці високої кваліфікації

Законодавство України виділяє групу іноземців (незалежно від наявності візи) - фахівці з високим рівнем кваліфікації і досвідом роботи в зазначеній сфері діяльності і певному обсязі річної заробітної плати.

Процес працевлаштування громадян, що складають цю групу, відрізняється від стандартної процедури. При прийомі на вакантну посаду спеціаліста з-за кордону, потрібно знати:

  • квоти на робочу діяльність і запрошення не потрібні;
  • іноземці цієї групи, незалежно від професійної приналежності можуть бути працевлаштовані в будь-якому місці РФ;
  • наймання фахівця високої кваліфікації не потребує від наймача оформлення дозвільної документації для використання сторонньої робочої сили;
  • обмеження для іноземців поширюються на проведення та організацію релігійної діяльності;
  • наймач повинен інформувати ФМС про зміни та особливості трудової угоди з іноземцем;
  • в 30-денний термін наймач направляє у Федеральну службу міграційного контролю лист, що підтверджує реєстрацію іноземця в податковій інстанції;
  • фахівці, що мають високий рівень кваліфікації, не можуть оформити пенсійне страхування в РФ.

Обов'язкові державні внески

Розрахунок виплат обов'язкових внесків у відсотковому співвідношенні від заробітної плати іноземців відбувається на підставі його статусу:

  • проживають чужестранние громадяни в Укаїни (постійно або тимчасово) - обов'язкові страхові виплати ПФР, ФСС, ФФОМС;
  • тимчасово прибули іноземні громадяни - 1,8% до ФСС (бланк тимчасової непрацездатності), по тарифу в ПФР;
  • особи, які мають громадянство Білорусі, Казахстану, Вірменії оплачують внески страхування, за загальним тарифом організації.
  • резидент України - 13% (загальний період перебування на території України за рік склав понад 183 днів);
  • нерезидент України - 30% (загальний період перебування на території України за рік склав менше 183 днів);
  • особи, які мають громадянство Білорусі, Казахстану, Вірменії - 13% (з перших робочих годин в Укаїни).

Що загрожує за ігнорування тонкощів найму іноземців

Подібні особливості запрошення на вакантну посаду іноземця бентежать наймачів, деякі навіть відмовляються від очевидно вигідного співробітництва. Насправді, все не так складно. Дотримання встановлених правил і термінів їх виконання позбавлять роботодавця і здобувача від непотрібних турбот і витрат.

Схожі статті