Що робити, якщо сумніви заважають вірити в бога, сім'я і віра

Що робити, якщо сумніви заважають вірити в бога, сім'я і віра
Що робити, якщо сумніви заважають вірити в Бога?

Д обрій день, дорогі наші відвідувачі!

Про дна жінка поставила таке питання:

- Е слі є Бог, чому Він раніше мені не допомагав? Я живу по совісті. Нікого не пограбувала, не вбила, і до церкви мені, я сНовомосковскю, нема чого ходити. Про Бога я нічого не знаю, де Він там є, я без Нього прожила життя гідно, все життя працювала, дітей виховала без чоловіка і ніхто мені не допомагав, ніякої Бог. Сусідка мені все говорить - треба сходити до церкви, треба сповідатися, причаститися ... А я не розумію, навіщо? Каятися нема в чому, допомоги вже не треба, вдома все є, діти роз'їхалися, живу добре. І якщо є Бог, чому Він раніше мені не допомагав, коли чоловік помер і так тяжко було? І як боротися з сумнівами? Звідки вони беруться? Чому, хоча віриш в Бога, намагаєшся знайти те, що змушує сумніватися?

Відповідає протоієрей Олександр Лебедєв:

"Всьому є межа (для людини). Не можна навчитися співати, якщо тобі ведмідь на вухо наступив. Точніше, співати-то можна, і голосно, і з великим задоволенням, але огидно. І адже ніяк не доведеш, що це звучить не серенада, а козлогласованіе: мені-то адже подобається. І крапка. Або, припустимо, як пояснити сліпому людині, що таке світло? Ніяк. Слова безсилі. Потрібно його лікувати, і якщо раптом зір якимось дивом з'явиться - він без всяких слів все зрозуміє. Так і з цим питанням. Ну що я можу сказати?

Те, що людина нікого не пограбував і не вбив, - заслуга не стільки людини, скільки Бога, Який вберіг його від таких ситуацій, коли подібні вчинки дуже вірогідні. Ось я ходжу в жіночу колонію (окормлявся духовно), там мені доводилося чути про те, в яких ситуаціях часом люди скоюють злочини. Так знаєте, в деяких випадках я не ручуся, що якби в подібному становищі, не вбив би і не вкрав би.

Те, що Бог дає і життя, і здоров'я, що кожен ковток повітря - подарунок від Нього, що саме тоді, коли було дуже важко, Бог був найближче, і без Нього біди були б просто нестерпні, - це, чи що, говорити ? Так адже, щоб це почути, людина повинна хоч трохи заглибитися в себе і до того ж бути здатним подивитися на своє життя з боку. Але невже потребує критичної самооцінки людина, що страждає комплексом власної повноцінності?

Що робити, якщо сумніви заважають вірити в бога, сім'я і віра
А вже саме пропаща справа з усіх згубних справ - переконувати людину в тому, що він грішник і що йому є в чому каятися. Якщо вже людина відчуває себе безгрішним, то яка невибаглива повинна бути у нього совість! Мій гіркий досвід говорить, що в цьому випадку навіть якщо знайти і вказати якийсь гріх, навіть якщо людина погодиться, що це гріх, то знаєте, що станеться? Майже цитую: «Так, це гріх, та, згрішив, але я не винен!» А молитися за таких людей треба, оскільки допомогти їм можуть не слова, а зцілення, а воно від Бога.

- Як боротися з сумнівами? Звідки вони беруться? Чому, хоча віриш в Бога, намагаєшся знайти те, що змушує сумніватися?

Інше, справа - сумніви серця. Розумом людина приймає всі положення віри, але бентежить саме умозрительность, людина не відчуває реальності Бога і духовного світу. А раптом це просто людську уяву? Це вже більш важкий випадок сумніву. Розумними книжками він не лікується, тому що серце живиться не інформацією (як розум), а почуттями. Допоможе молитва. Бог відповідає на кожну щиру молитву, нехай трохи, але відкриває Себе молиться людині, і той заспокоюється.

Ще один вид сумнівів виникає, коли розум і серце вступають в протиріччя. Серце відчуває, що Бог є, а розум заперечує: «А чому тоді в світі несправедливість і ін. ін. ", - починає диктувати Богу, яким Він повинен бути і що робити. Тут стануть в нагоді і молитва і серйозні роздуми. А ще потрібно встановити кордон для розуму: «Ти, звичайно, розумний, але все знати неможливо, тим більше Бога пізнати не можна, так що не заривайся, знай своє місце».

І ще є сумнів життя. «Так-так, Бог є, все вірно. Заповіді - все правильно, прекрасно. Але це якось нежиттєво, адже зараз жити за заповідями неможливо ». Це від зневіри. Тут тільки один засіб - рішучий крок в неможливе. Треба змусити себе виконувати заповіді. Головне, зробити це щиро, без оглядки і без запасних шляхів відходу. І коли людина бачить, що, виявляється, виконання заповідей можливо, що можна жити по-божому, то сам буває просто вражений. Цей спосіб ще жодного разу нікого не підводив.

У чистому вигляді і окремо всі перераховані мною види сумнівів виявляються дуже рідко. Найчастіше ми маємо їх разом цілим букетом. Так що і боротьба з ними повинна йти по всіх фронтах.

Виникнення сумнівів неминуче. Іноді їх підкидає лукавий, іноді їх шукає сама людина. І те, і інше природно. З лукавим просто: він хоче нас збити з пантелику. А що змушує самої людини шукати приводи для сумнівів? Зростаюча віра. Сумніви потрібні нам для розвитку нашої віри. Подивіться на дитину: все життя його складається з суцільного випробування своїх сил. Він сам шукає труднощів і перешкод і, долаючи їх, стає дорослішою. Є ризик не впоратися, але інакше ніяк. Зростаюча віра теж шукає випробувань (сумніви - одне з них), проходячи через які стає все сильніше. Тут теж є ризик не впоратися, але це єдиний шлях, інакше не можна ».

Ч то таке - віра, і чому без неї не можна спастися?

Ч то робити, якщо в нас слабшає віра?

Схожий матеріал:

Схожі статті

  • Що робити, якщо заздрять вам

    Маленькі зауваження з приводу заздрості. Прийнято сНовомосковскть, що неприязне ставлення до того, кому заздрять, і тим більше недружні дії по відношенню до нього - від таємних інтриг до відкритої агресії - прояв чорної заздрості. А біла заздрість - це визнання успіхів іншої людини і бажання брати

  • Що робити якщо я хочу вчинити суїцид

    Для початку треба заспокоїтися. А потім сісти і ще раз добре подумати: чому це хочеться зробити? І чи так уже неможливо розв'язати проблеми, які привели до такого рішення? Почнемо з того, що з будь-якої сі

  • Що робити якщо немає сенсу в житті пошук відповіді

    Щоб зрозуміти в чому сенс саме вашого життя, для початку непогано зрозуміти хто ви такий і чого ви хочете. Є три питання, які наблизять до розуміння себе.