Що таке духовне життя

Що таке духовне життя?

Це питання задає собі кожна віруюча людина, що бажає почати жити духовним життям. Відповідь на нього настільки багатогранний, містить в собі стільки різних аспектів, рівнів і суперечливих думок, що звичайним, зайнятим життєвими проблемами свідомістю розібратися в ньому досить важко. Обмежений людський розум просто в'язне, тоне в різноманітті пропонованих йому з усіх боків шляхів життя.

Без ради духовного керівника правильно відповісти на це хвилююче всіх питання, а тим більше розумно організувати своє духовне життя, практично неможливо. На жаль, через суєтності нашого повсякденного життя в будь-якого православного людини в Церкві є можливість будувати своє життя під керівництвом досвідченого наставника.

У цьому матеріалі викладено деякі головні моменти з міркувань на цю тему відомих церковних діячів і богословів.

В основі життя християнина знаходиться Господь Ісус Христос, який Сам вказує нам шлях життя в Своїй Євангелії: «Я дорога, і істінаі життя» (Ін. 14.6). Головна умова цього шляху дано в Одкровенні святого апостола Іоанна Богослова: «Будь же ревний і покайся» (Откр.3.19)

Однак, як зазначав митрополит Антоній Сурожський. хоча багато хто з віруючих християн прагнуть до духовного життя, але «шукають її не в тому, і не там, де треба».

Деякі думають, що духовне життя полягає в різних переживаннях, пов'язаних з молитвою, красою наших храмів і величністю православного богослужіння, інші - в добродіяння.

А суть виявляється не в зовнішніх формах нашого життя в Церкві, а в зміні нашого внутрішнього життя, так як духовне життя - це життя внутрішня, яка визначається дією Святого Духа в нас.

Саме слово «духовний» в загальноприйнятому розумінні означає связаннийс внутрішнім світом людини. його моральними прагненнями та інтелектуальною діяльністю.

При цьому професор МДА Осипов А. І. в своїх лекціях настійно звертає нашу увагу на відмінність понять «моральності» і «духовності», так як в православному розумінні моральність і духовність - це не одне і те ж.

Духовність - це внутрішній світ людини, невидимий для сторонніх. Це його приховані бажання, мрії, його щирість або лукавство, лицемірство, удавання, його любов до людей або неприязнь, заздрість, його спокійна самооцінка або марнославство, гординя, його чистота душі або брудні думки і наміри. Якого духу людина - така й його духовність, яка може бути і високою, і приземленою, і навіть низинній, хоча зовні людина може виглядати цілком моральним і добропорядним.

Старозавітні заповіді Мойсея було дано ветхому людині для виправлення еговнешней життя. Людям було дано Закон Божий для встановлення відносин людини і Бога, а також відносин між ними.

Новозавітні заповіді - Євангельські заповіді Христа - дані для порятунку людини. для внутрішнього його вдосконалення, для виправлення його духовнойжізні, т. е. зміни розуму і серця.

Духовне життя - це шлях до порятунку, шлях до Бога, шлях до з'єднання з Христом.

У християнстві слово «порятунок» має на увазі не буденне розуміння порятунку від якоїсь зовнішньої небезпеки або хвороби, а порятунок від розділеності людини з Богом, від вічної смерті і нескінченних мук. Християнське порятунок означає позбавлення людини від гріха і його наслідків - смерті і пекла, і набуття врятованим людиною Царства Небесного, тобто з'єднання людини з Богом.

«Бо так полюбив Бог світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне» (Ін.3: 16).

Православ'я закликає людину до вершини відновлення відносин людини з Богом: духовно-особистісному єднання з Богом, тобто «обоження». У Христі відновлюється в людині це стан єдності людини, як образу Божого, з Богом.

Суть християнства викладена в такій формулі Святих Отців:

«Бог став людиною, щоб людина стала богом» - по благодаті (св. Іриней Ліонський, Кирило Олександрійський та ін.). У цьому покликання християнина, а не в тому, щоб стати святим або просто хорошою людиною. Але для такої високої мети людині треба потрудитися, тобто почати працювати над виправленням самого себе, яке тільки і може статися в процесі духовного життя.

Наше спасіння відбувається через Жертву Господа Ісуса Христа. Спаситель людства, Господь наш Ісус Христос, викупив своїми добровільними стражданнями на Хресті гріхи людства, взяв на Себе гріхи світу і зцілив в Самому Собі сприйняту Їм на Себе Людську природу. Своєї Хресної Жертвою Христос примирив нас з Богом і відкрив врата Царства Небесногодля всіх віруючих в Нього.

«Хто увірує й охриститься, той буде спасенний; а хто не увірує, засуджений буде »(Мк.16: 16).

Для нашого особистого спасіння необхідна зміна нашого життя по вірі в Ісуса Христа і Його Євангельським заповідям, особливо виправлення внутрішньої складової нашого життя, тобто нашого духовного життя. «У християнстві слово« духовність »означає чистоту душі від пристрастей і особливу благодатну прилученість людини до Бога» (А. І. Осипов, «Бог»). Для очищення душі у нас є всі засоби:

«Бог у Христі рятує світ, дає Слово Євангелія через Святого Духа і Святим Духом усвояется». Дух творить собі форми. Тому, за словами Серафима Саровського, метою християнського життя є «наживання Святого Духа».

Людини дізнаємося з того, якого він духу. Духовне життя повинна вести нас до спілкування з Богом, уподібнення Йому, єднання з Ним. Ця мета досягається тільки при правильній духовного життя, для якої потрібне знання духовних законів.

Самостійно з таким завданням впоратися неможливо. Необхідно просити допомоги у Господа в усвідомленні своїх гріхів і невпинно благати Ісуса Хрістаопомілованіі: «Господи, Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй нас грішних!»

Як же потрібно побудувати своє духовне життя, щоб спастися?

Митрополит Іларіон (Алфєєв) в своїй книзі «Ви - Світло світу» пише, що для цього зовсім не обов'язково відділятися від мирського життя і всім ставати ченцями: «Ми не покликані відрікатися від світу, відкидати світ, гребувати світом: ми покликані, живучи всередині світу, бути «сіллю землі» і «світлом світу», тобто, як душа в тілі, ожівотворяет світ, перетворювати його ».

Але, на жаль, існує розповсюджене переконання значного числа віруючих в тому, що добрі справи, виконання церковних обрядів і участь у літургійному житті є цілком достатньою умовою нормальної духовного життя.

Звичайно для налагодження правильного духовного життя, слідуючи словами Святих Отців, необхідні зовнішні складові духовного життя:

1.Чтеніе Євангелія і духовної літератури.

2.Участіе в богослужбового життя Церкви і в її Таїнствах.

3. Індивідуальна молитва.

4. Милосердя і добрі справи.

Але не повинно бути формального виконання зовнішніх приписів, які історично склалися в Церкві, так як вони не є самоціллю, а служать засобами для наближення людини до Бога.

А. І. Осипов зазначає, що «духовне життя це не просто молитва, не просто навіть подвиг іліотреченность від світу, а« особлива послідовність в пріобретеніідобродетелей », тобто систематична робота над вдосконаленням своєї душі за допомогою Таїнств і встановлень Церкви. У його книзі «Шлях розуму в пошуках істини», головне нашу увагу звернено на роботу над внутрішнім станом людини. що включає в себе такі найважливіші аспекти духовного життя як:

- Виконання заповідей Євангелія (хоча б прагнення до них).

- Боротьбу з пристрастями.

- Любов до ближніх (і «далеким).

За сутівсе це різні прояви одного і того ж прагнення людини до спілкування і з'єднанню з Богом, так як совершеніемгреха людина віддаляє себе від Бога. Гріх - це ворожнеча проти Бога і нанесення шкоди самому собі.

У своїх книгах і лекціях Осипов А. І. посилаючись на досвід Святих Отців, дає відповіді на багато питань духовного життя православного християнина. В першу чергу він роз'яснює такі аспекти духовного життя:

1. Виконання заповідей необхідно не Богу, а людині.

«Ретельне виконання заповідей Христових навчає людину її немочі» - вчить Симеон Новий Богослов. Пізнання згубності свого духовного стану відкривається людині при спонукання себе виконувати заповіді Христові. Спробувавши їх виконувати, людина виявляє своє безсилля виконати хоча б одну з них і починає волати до Господа про допомогу. Тільки той, хто відчуває себе гинуть грішником, потребує Спасителя і щиро молиться. Тому, хто задоволений собою і сНовомосковскет себе хорошим, праведним, Спаситель не потрібен. «Не здорові потребують лікаря, але хворі, підіть, і навчіться, що то є: Милости хочу, а не жертви Бо Я не прийшов кликати праведних, але грішників до покаяння »- каже Ісус звинувачує Його фарисеям (Мф.9: 11-13). Тому смиренна молитва євангельського митаря була більш бажана Богу, ніж гордовите моління фарисея (Лк.18: 9-14). «Жертва Богові дух розтрощений серцем скорботним і смиренним Бог не скине »(Пс.50: 19).

Якщо смиренність не набувається, то безплідні і безглузді все подвиги, всі чесноти. «Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать» (1 Пет.5: 5). Потрібно обробіток власного серця при виконанні заповідей для навчання смирення. Порушення заповідей веде до відходу від Бога.

2. Покаяння - це перша і головна умова прийняття Христа людиною, так як тільки воно народжує справжню віру в Господа Ісуса Христа. Очищення через покаяння заповів нам Сам Христос в Євангелії: «З того часу Ісус почав проповідувати й говорити: Покайтеся, бо наблизилось Царство Небесне» (Мф. 4:17).

Щире покаяння починається з усвідомлення свого духовного і морального недосконалості, з визнання своєї гріховності. «Я не бачу гріха мого, бо ще працюю гріха» - пише святитель Ігнатій Брянчанинову дає практичну пораду: треба відмовитися від засудження інших, щоб побачити свої гріхи і свої немочі. Засудження - це стан нашого серця, протилежне любові.

Очищення душі і серця від гріхів можливо через покаяння на Таїнстві сповіді, яке встановив Сам Господь, передавши право прощення гріхів майбутнім апостолам, а потім від апостолів - єпископів, які уповноважують цим правом священиків.

З'явившись після Свого Воскресіння учням, Христос сказав:

«Кому відпустите гріхи, тому простяться; на кому залишите, на тому залишаться »(Ін. 20:23). Особливо важливо на Таїнстві сповіді каятися в скоєних гріхах з серцевим знищенням, щоб за щире смиренне покаяння отримати прощення від Господа. Визнаючи на сповіді свої гріхи і каючись у них, ми отримуємо прощення від Самого Господа, і за молитвами Церкви отримуємо благодать, що допомагає виправляти своє життя. Руйнуючи своїми гріхами відносини між нами і Богом, і ближніми, ми позбавляємо себе Джерела життя.

3. Добрі справи є не метою, а засобом виконання заповіді любові. Митрополит Іларіон Алфєєв пише: «Ми покликані допомагати ближнім, але не повинні забувати і про будівництво власного внутрішнього дому», тобто своєї душі. Чесноти і подвиги самі по собі не можуть принести людині благо Царства Божого.

«Бо ось, Царство Боже всередині вас є» - каже Господь (Лк.17: 21). «А заплата буває не чесноти, і не праці заради неї, але народжується від них смирення» (Ісаак Сирин).

Без смирення добрі справи можуть служити марнославству, гордині, самолюбству, а не Богу. Чесноти і подвиги можуть бути навіть шкідливими, якщо не ґрунтуються на пізнанні прихованого в душі гріха. «Без чистоти серця можуть бути неможливі жодної чесноти чисто» - пише святитель Ігнатій Брянчанінов.

Без виконання заповіді любові все інше марно.

4. Молитва є найважливішою умовою духовного життя. Вона повинна відбуватися благоговійно, з увагою і теж з покаянням. Неправильна молитва може виявитися марною і навіть стати засобом падіння подвижника. Хто не прощає інших - не буде прощений. «Хто молиться вустами, а про душу нехтує і серця не зберігає, така людина молиться повітрю, а не Богу, і всує трудиться, тому що Бог слухає розуму і ретельності, а не багатослівний» (український ієромонах Дорофей).

Молитва повинна знаходитися в серцевині устремління нашого розуму і наших справ до Бога. Молитва повинна стати бесідою з Богом, діалогом, який передбачає «слухання» волі Бога, а не монологом, викладає наші нескінченні прохання. Головне завдання християнина: навчитися, уважно слухати, що нам каже Бог, щоб з'єднувати свою волю з Божою волею. У цьому полягає і головна наша трудність, так як в даний час, як правило, ми не здатні слухати кого-небудь, крім себе.

Євангеліє нам каже: «Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога» (Мф.5: 8). Значить, щоб Його почути, треба звільнити серце від тяжкості наших гріхів, які відокремлюють нас від Бога. Важливо уважно ставитися не тільки до великих нашим гріхів, але і до «дрібним» гріхів, які поневолюють волю людини, і роблять його рабом ницих потягів і можуть привести до гріхів тяжким, провідним до скорбот і трагедій в житті.

Наше особисте спасіння твориться у співпраці (синергії) з Богом.

Тільки своїми силами врятуватися неможливо. Будуючи своє духовне життя за заповідями Євангелія, треба просити допомоги у Господа, не забуваючи відразу каятися в своїх гріхах, як тільки їх вчинили. Тоді Господь прийде на допомогу і просимое подасть в дар.

Але Бог рятує нас не без нас. Від людини вимагається старання для свого порятунку. На думку святих отців, Господь навіть наміри «цілує». Щире розкаяння в гріхах, завзятість в боротьбі з пристрастями, милосердя і любов до оточуючих допоможуть очистити простір в душі для Бога, щоб Господь міг увійти в нас і перетворити «старого» людини в «нового», придатного для Царства Небесного. Але для цього треба перш за щирою вірою і покаянням відкрити двері свого серця назустріч Богові:

«Ось Я стою під дверима та стукаю: коли хто почує Мій голос і двері відчинить, Я до нього і буду вечеряти з ним, а він зо Мною» (Откр.3: ​​20).

Коли людина працює над собою, упокорює себе, тоді Христос починає діяти всередині людини і дає йому сили на рух від гріха до Бога.

«Все можливо кожному - в різній мірі, але ніхто не покладали рук» (митр. Антоній Сурожский).

Склала: Бригіна Г. П. випускниця богословських курсів

Схожі статті

  • Що таке зло, все для життя

    Що таке зло і чому в світі так багато зла? Чому Бог допускає зло і приносить нам користь те, що Бог досі допускає зло?

  • Що таке презирливість 101я

    Якість характеру Презирство або презирливе це схильність особистості особистості свідомо принизливо, нешанобливо і Зарозуміло з Гординею ставитися до оточуючих Прояви

  • Дізнайтеся, що таке свобода вибору

    Тут ми поговоримо про те, що таке свобода вибору, важливо не тільки знати, що таке свобода вибору, а й знайти цю свободу. Тут ви дізнаєтеся як це зробити