Що таке промисел Божий студопедія

- В першу чергу Промисел Божий на-правлю на збереження життя людини, адже ми знаємо, що Бог смерті не створив. Один військовий лікар розповідав мені, як під час Великої Вітчизняної війни він зі своєю частиною потрапив в оточення, і ніхто не міг їх звідти вивести. Ситуація була безнадійна, і він міг тільки молитися. Він і молився. Молився Богородиці, і Вона з'явилася і вказала їм шлях. Потім цей військовий лікар став свя-Щенніков, це був митрополит Ризький Леонід. Часто в ситуаціях, коли ми, здавалося б, знаходимося на волосині від загибелі, якщо ми з Богом, якщо ми просимо Його про порятунок, Бог відповідає на заклик нашого серця. Але ця відповідь залежить від нас, тому що наша молитва, наш заклик - це не зовнішня дія, а внутрішнє. І тоді Бог йде назустріч нам, йде на надприродні дії, являючи Себе людині навіть всупереч деяким законам буття. Описано багато випадків, коли у важкі хвилини людям були святі й рятували їх. Все це прояви Промислу Божого про людину, про його життя.

- Часто люди, які дивом врятувалися в екстремальних ситуаціях, після важких хвороб сприймають це порятунок як привід переос-мислити своє життя, почати жити по-іншому.

- Абсолютно вірно, адже ми зараз говорили про порятунок фізичного життя, але головне - врятувати душу.

- А порятунок життя і порятунок душі не все-гда збігаються?

- Трагічний приклад з нашої новітньої історії, коли хлопчик-воїн піддався в Чечні неймовірним катуванням за те, що носив хрестик. Але хіба можуть бути сумніви, що, прийнявши мученицьку смерть за віру, він врятував більше - свою душу? До речі, мати знайшла і впізнала його саме з цього хрестику.

Наша Церква не випадково канонізує все нових і нових святих - це не тільки зразки того, як можна жити в Бозі, це і доказ того, що Господь з нами ря-будинок.

Бог дає нам життя, і Він нам її зберігає - це перша риса Промислу Божого. Народження і смерть - дві кінцеві точки, і лінія між ними - наше земне життя, вона теж підпорядкована Промислом Божим. Бог не кидає людини, його Він скеровує до благих справ, Він припиняє зло і навіть пре-обертає його в добро, постійно виявляючи людині Свою милість. При цьому у людини є вільний вибір, як чинити, він не маріонетка в руках Божих. Бог дає йому можливість до благоделанію, але людина може вибирати: життя з Богом, благая життя або життя без Нього.

Спрямованість життя людини до добра - друга риса Промислу Божого про нас. Адже зло виявляється привабливим для людини, і Промисел Божий полягає в тому, що Бог відвертає людину від нього.

- Як? Бог не дає людині можливість його здійснити?

- Ні, просто в якийсь момент Бог оголює йому зло, показує, адже ми говоримо, що зло спокусливо, воно «виряджається в гарний одяг».

У кожної людини бувають ситуації, коли Господь дає йому можливість зупинитися, коли Він показує, як треба діяти, коли Він навіть зло - і в цьому теж Промисел Божий, наприклад, хвороба - звертає на благо нам. Будь-яке зцілення, коли людині повертається не тільки фізичне здоров'я, але і духовне, коли людина приходить до Христа - це приклад милості Божої.

В Євангелії розповідається, як Христа зустріли десять прокажених, які кликали до Нього, щоб Він помилував їх. «Побачивши їх, Він сказав їм: Підіть і покажіться священикам. І коли вони йшли, то очистились. Один же з них, бачачи, що видужав, то вернувся, і почав гучним голосом славити Бога »(Лк. 17. 14-15).

- А що інші дев'ять?

- Залишилися в невдячності своєї, в Євангелії про них більше нічого не сказано. Але ясно, що вони вибрали свій шлях поза Богом.

- Але раз людині відводиться активна роль, то як ми можемо, роблячи щоденний вибір між добром і злом, зрозуміти, де що? Адже це не завжди очевидно.

- Коли приймаєш рішення, треба мати можливість відсторонитися від ситуації. Як це зробити? Треба почати молитися, адже молитва - це можливість вирватися з пут обставин, з усього тимчасового, це діалог з Богом. Треба, щоб голос Божий зазвучав в нас. А голос Божий в нас - це наша совість. Але у кожного з нас є наше Ego, що складається зі звичок, рис ха-рактер, наших зобов'язань перед людьми, і часто, коли голос совісті пробуджується в нас, виникає драматичний момент, конфлікт між нашим Ego і тим, що нам підказує голос Божий. І тут важливо розпізнати, в чому воля Божа.

Існують різні способи, буває, люди кидають жереб. Причому перед тим як кинути його, вони моляться і кажуть: «Господи, благослови!»

- А хіба жереб це не воля випадку, развеето НЕ математична статистика?

- Жереб кидали апостоли, коли вибирали, хто стане дванадцятим замість Юди. Вони «. помолилися і сказали: Ти, Господи, знавче всіх, покажи з двох одного, котрого Ти вибрав щоб він зайняв місце тієї служби й апостольства, від якого відпав Юда, щоб іти в своє місце »(Діян. 1. 24-25). Апостоли прийняли жереб як Промисел Божий. Патріарха Сповідника Тихона теж вибирали жеребкуванням на Помісному Соборі 1917 року: відслужили Літургію і вибрали.

- Кинули жереб - значить, вибрали шлях. А чим така жеребкування відрізняється від ворожіння?

- Коли людина намагається дізнатися про своє життя ворожінням, виникає зовсім інша реальність. У випадку з апостолами, з вибором Патріарха Тихона була спрямованість до Бога, зберігачу нашому житті. А до кого ми звертаємося, коли йдемо до ворожки? Безумовно, людині може щось відкритися, але що саме - ось в чому питання. Принципово тут те, що в наших прикладах люди зверталися до Бога: «Господи! Хай буде воля Твоя! »Вони віддавалися на волю Божу, брали і виконували її. А жереб - це тільки спосіб.

- А що тоді астрологія?

- Це розрахунок людської долі по зірках. Але справа в тому, що зірки, всі небесні тіла були створені Богом в четвертий день творіння, а людина, як відомо, в шостий. І коли долю вищого творіння, людини, ставлять в залежність від більш нижчих, то мені це здається найбільшою несправедливістю по відношенню до людини.

А що стосується ворожіння по снам, прикметами і т. Д. То це досвід попередніх поколінь. Важливо розуміти, звідки цей досвід віз-ник. Наприклад, в 30-і роки народилася «прикмета»: зустрів попа - не до добра. Звичайно, коли всіх священиків винищили, сам їх вигляд асоціювався у людей з приреченістю. А віра в чорну кішку? Мовляв, перебігла дорогу - візьмися за ґудзик і т. Д. Весь цей комплекс прийме сформовано не на христи-Андської, а на стихійно-язичницьких засадах. Православна людина знає, що в цьому світі немає нічого сильнішого, ніж сила хреста. І якщо у нього є якісь сумніви, то він перехрестився, благословив дорогу і йде сміливо, знаючи, що з ним Бог і хрещена сила. А ось невіруюча людина не вільний, онпод гнітом якихось дрібних стихій цього світу, якихось низьких сил. Коли перед челове-ком стоїть вибір, є дві позиції: шукати волю Божу про себе або вирішувати самому.

- А як ще, крім жереба, визначити, в чому вона, воля Божа?

- Головне - готовність прийняти Його волю. Можна піти до духівника. Буває, приходять люди і кажуть: «У мене розривається душа між цим і цим. Я не знаю, що робити », - і просять благословення Боже.

- А в цьому немає перекладання відповідальності?

- Навпаки, це дуже сильне рішення. Потрібно мужність, щоб прийняти і виконати те, що тобі дав Бог. Адже якщо ти спра-Шива благословення у священика, то значить, ти готовий прийняти те, що тобі скажуть, не знаючи, що це буде. Дуже простий приклад. Всі знають такий закон: якщо людина вирішила, що він буде робити по десять поклонів на день і якщо це він вирішив сам, то тут ника-ких проблем - бере і робить. Але коли у не-го раптом з'являється сумнів: може, на це варто взяти благословення - справа-то духовне, і він його бере, то тут якість дії повністю змінюється. Людина починає виконувати волю Божу, яка була явлена ​​через благословення. І якщо у випадку, коли він робив ці поклони «від себе», все було нормально, то тут відразу починаються проблеми: то забуде, то лінь.

І справа не в поклонах, просто відразу виникає протидія сил диявольських того, як ти виконуєш волю Божу. Так, до речі, людина вчиться розпізнавати, який дух як діє, як духи втілюються в цьому світі. Загалом, якщо починаєш виконувати якусь заповідь, а на шляху перешкоду, то для духовної людини це показник того, які сили тут діють. А раз тобі заважає диявол, то значить, ти поводишся з волі Божої. Старці кажуть: «Робиш добру справу - готуйся до спокус».

Воля Божа може з'явитися людині через духівника, при читанні Біблії або в Богообщении. Буває, людина зайшла в храм в одному стані, зовсім розбитий, а вийшов - в ньому радість і світло. Це ознака того, що благодать торкнулася його, і якщо людина відчуває при цьому оновлення всього свого єства, осмисленість, то це критерій того, що він з Богом і в Бозі.

- Але життя стає все складніше, і вибір буває робити складніше.

- Та не складніше життя! Що, людина через помінялися за ці тисячоліття? Так, в процесі розвитку він щось придбав, але це все зовнішнє. Як може бути для людини це життя складніше, якщо він сам спростив її. Чим? Гріхом. Він збіднив себе тим, що весь час заганяє себе в якісь умовності створеного ним світу і живе не за законами Бога, а за законами зовнішнім, їм же і створеним. А внутрішнє ось це зубожіння любові, воно ж видно!

Ми свідки того, як зростає відокремлений-ність людей, як людина заганяє всередину свої проблеми, не вирішуючи їх. І тут Церква покликана врятувати людину, бо вона зберігає мову Бога, вона розпізнає його, охороняючи людини і не даючи збитися йому зі шляху.

- Насправді кожен знає свої гріхи, і як би далеко і глибоко він їх в себе не ховав, він усвідомлює їх.

- Звичайно. І це теж дар Божий нам - усвідомлення своєї гріховності. Це теж прояв Промислу Божого про нас. До речі, коли з нами щось трапляється, ми в глибині душі точно знаємо, чому це так. Хоча, ко-нечно, бувають люди зі статком зробили кременем-лости душі, з такою спаленої совістю, що вони не здатні побачити свого гріха. Але це крайній стан, і ми молимося, щоб Господь урятував нас від нього. І Господь весь час повертає нас до Себе, справи-ет так, щоб ми прислухалися до голосу Божого.

Пам'ятайте, як в Євангелії фарисеї привели грішницю до Христа на суд? Вони поставили її в центр і сказали: «Учителю, ця жінка взята в перелюбстві; Мойсей же в Законі звелів нам таких побивати камінням Ти що скажеш? »(Ін. 8. 4-5). Звичайно, вони ще й відчували Христа, вони хотіли щось знайти і до Його звинуваченням. Але Ісус, низько схилившись, щось писав пальцем на землі і не звертав на них уваги. «Коли ті не переставали питати Його, Він підвівся й промовив до них: Хто з вас без гріха, нехай перший на неї камінь. І Він знов нахилився додолу, і писав по землі »(Ін. 8. 7-8).

- Є версія, що Він писав гріхи кожного з викривали, адже Христос бачить серце людини. І далі фарисеї, «почувши й сумлінням докорені, стали один Задруга, почавши з найстарших та аж до останніх і залишився один Ісус та жінка, що стояла всередині. Ісус, не бачивши нікого, крім жінки, сказав їй: Жінко, Де твої обвинувачі? ніхто тебе не засудив? Вона відказала: Ніхто, Господи. Ісус сказав їй: і Я не засуджую тебе; йди і надалі не гріши »(Ін. 8. 9-11).

Схожі статті

  • Що таке мотивація студопедія

    ЩО ТАКЕ МОТИВАЦІЯ? У найзагальнішому вигляді мотивація людини до діяльності розуміється як сукупність рушійних сил, що спонукають людину до здійснення певних дій. Ці сили знаходяться

  • Промисел божий

    Невпинне дію в світі всеблагої, всепремудрой і всемогутньою волі Божої, все звертає на добро і спрямовуючої до вічного спасіння кожної людини в

  • Що таке конфлікт студопедія

    Що таке конфлікт? Коли люди думають про конфлікт, вони найчастіше асоціюють його з агресією, суперечкою і погрозами. В результаті існує думка, що конфлікт - це явище небажане. Але ж у