Що значить поклоніння

Що значить поклоніння?

Поклоніння є підтвердження неба і його жителів, будь то ангели або врятовані; це вже тут, на землі, визнане благословенне перевага, у міру даною нам благодаттю. Поклоніння є побожне звеличення Бога, що грунтується на значенні його особистостей для тих, хто схиляється перед ним. Поклоніння є вдячне вилив сердець тих, хто Бога-Отця пізнав як дає, Сина його - як подарунок Бога, хто пив живу воду Святого Духа, хто в ньому знайшов джерело живої води і з дитячою простотою дякує йому за це (пор. Іоан.4 : 10,14,21). Іншими словами, поклоніння є відповідь людських сердець, які усвідомили і відчули в житті, що вони врятовані і освячені волею Бога, що ця воля знайшла відображення в жертву Сина, що всі гріхи їх більш не згадуються, і що Бог дав їм чисту совість. в той час як Дух Святий їм свідчить: "І їхніх гріхів не згадаю Я більш" (Євр.10: 7-10,12-17).

У Новому Завіті для пояснення "поклоніння" застосовується два слова: одне означає - за допомогою поклону надавати благоговіння або відтворюється словами "обожнювати, схилятися" (пор. Матф.2: 2,11; Іоан.4: 20-21; Откр.4: 10). Інша більш взаємопов'язане зі служінням в скинії або в храмі, зустрічається досить часто в Евр.9 і 10 і відтворюється словами "служити" і "служіння" (пор. Лук.1: 74; 2:37; Деян.26: 7; Фил .3: 3). Загальний сенс обох виразів, як уже було сказано, наступний: принести славу і подяку Богу, йому служити в пізнанні того, хто Він є для них і для всіх тих, хто шукає його.

Ми бачимо, що поклоніння не може бути є порівняно з молитвою й благанням кожного часу, найімовірніше, це протилежне поняття. а саме: під час молитви ми щось просимо у Бога, а при поклонінні щось приносимо йому. Без сумніву, цей поклоніння завжди взаємопов'язано з молитвою, за винятком, коли молитва не відповідає характеру поклоніння. коли я не визнаю суть його істоти і, таким чином, не висловлюю свою довіру йому. Чи не є поклонінням і то, коли я йду на богослужіння слухати проповідь євангеліста. Євангеліст звертається з довіреної йому благою звісткою до гинуть, віддаленим від Бога грішників, в той час як поклоніння Господа Бога з сердець його дітей. Змішувати ці два фактори досить небезпечно. Це послаблює, навіть руйнує свідомість відділення церкви (зборів) від світу. Не може бути поклонінням і то, коли я з іншими віруючими збираюся, щоб міркувати над словом Бога, хоча таке міркування, як і проповідь євангеліста, може сприяти поклонінню. При служінні в цих двох випадках потік інформації йде від Бога до слухають, тоді як при поклонінні служіння йде від зборів до Бога. Про присутніх я говорю тому, що справжнє служіння і поклоніння особисто кожного обумовлює спілкування малого і великого числа людей. Саме одкровення Отця про Сина, який помер на хресті, щоб зібрати воєдино розсіяних дітей Бога, і дію Святого Духа, який хрестив віруючих в одне тіло, є основою поклоніння.

Батько шукає сьогодні шанувальників. поклоняються йому в Дусі і істині, тобто тих, хто це служіння здійснює в силі і веденні Духа Святого, що живе в них особисто, а також в пізнанні того, що Бог відкрився через Ісуса Христа тим, хто йому поклоняється. Напевно, самі ізраїльтяни знаходилися вже в особливих відносинах з Богом. Вони поклонялися йому, і Він сам жив серед них. Однак, обстановка, яка обумовлювала іудейське богослужіння, дає ясно зрозуміти, що ізраїльтяни не були в стані наблизитися до Бога. Вони жили в темряві. Шлях в священство ще не був відкритим, благодать і правда ще не були здійснені у Христі, завіса ще не була розірвана. Ми вже говорили, що поклоніння в повному розумінні є всеосяжний обряд. Можна додати: спілкування є невід'ємна частина поклоніння. бо благословення, під яким знаходяться ті, що поклоняються. доступно для всіх; радість, яку маєш в благословенні іншого, стає часто власної радістю. Моє серце відповідає на благодать, яка стала не тільки моєї, а й надбанням моїх одновірців.

Любов, яка є джерелом і рушійним механізмом за все, була б без цього не задоволена. Це і є спільним надбанням, яке нам дано через одкровення Бога, воно пов'язує наші серця і направляє наш погляд до неба, де ми бачимо главу небесної сім'ї. Його, хто сам сказав: "Сповіщу ім'я Твоє братам Моїм, посеред церкви буду хвалити Тебе" (Євр.2: 12).

На жаль, це поняття істинного поклоніння. справжнього богослужіння втратило своє значення в християнстві. Щоб поклонятися Богу, запрошується світ. Християни вступають в співтовариство з невіруючими, з миром, перед Богом, щоб служити йому, і нерідко в цих же зборах проповідується Євангеліє для невіруючих. У той час, як слово Бога робить ясна відмінність між поклонінням і зборами, людина змішав все в одне, і сатані вдалося навіть серця багатьох дітей Бога настільки затуманити в цьому понятті, що деякі це змішання схвалюють і захищають. О, якби вони підкорилися слову Бога і були б йому слухняні у всій простоті, вони б зрозуміли, що ці дії ведуть до безчестя Господа. Написано: "Жертва нечестивих - мерзота, особливо коли з лукавством приносять її" (Пр.21: 27, порівн. Іс.1: 10-15; Пс.50: 14-21). Зовсім по-іншому виглядають приклади поклоніння. які дає нам слово Бога.

Розглянемо деякі з них коротко, і нехай Дух Святий у своїй силі застосує їх в наших серцях і нашій свідомості! Заглянемо спочатку в Повтор.26. Там ми чуємо, що ізраїльтяни отримали вказівку по прибуттю в обітовану землю перший плід приносити на те місце, яке вибере Господь, де буде жити його ім'я, туди і приносити ці дари. В Ізраїлі прийти до священика, поставити кошик з плодами перед вівтарем і потім засвідчити, що він прийшов в країну, яку Господь заповідав його батькам. Яке це прекрасне свідчення! Він приходив як людина, що вже знаходиться в заповіданої країні, який це знав і про це свідчив, і приносив Господу цю корзину з першими плодами. Після того, як корзина була опущена перед жертовником Господа, він повинен був сказати: "А ти відповіси та й скажеш перед лицем Господа, Бога свого: Забрав батько мій був Мандрівний арамеянин, і пішов до Єгипту і оселився там з деякими людьми, і стався там від нього народ великий, сильний і численний, але Єгиптяни Єгипет чинив з нами, і гнобили нас, і накладали на нас тяжкі роботи; і голосили ми до Господа, Бога батьків наших, і почув Господь голос наш, і побачив нашу біду, і труд наш, і утиск наш і вивів нас Господь із Єгипту рукою сильною та раменом скерований, і страхом великим, і ознаками та чудами, і привів нас до цього місця, і дав нам цей Край, Край, в якій тече молоко і мед, а тепер ось, я приніс я початок плоду тієї землі, яку Ти, Господи, дав мені. І постав це перед Господом Богом твоїм, і поклонишся перед лицем Господа, Бога твого, і будеш радіти всім добром, що вчинив Господь Бог твій дав тобі та домові твоєму, ти і Левит, і приходько, що посеред тебе "(Повтор.26: 5-11) . Дивись, Новомосковсктель, адже в цьому встановленні можна бачити прекрасну картину поклоніння. Ізраїльтянин приходив в повній впевненості свого порятунку від рук своїх ворогів, в повній свідомості того, що він зі своїм народом вже знаходиться в Ханаані, в країні, де тече молоко і мед. Він приходив з начатком всіх плодів цієї землі (в кошику) і зі свідоцтвом: "Я був бідний і убогий, але Ти, о Боже, у Своїй благодаті і Своєму милосерді зробив мене нескінченно багатим і щасливим". Так, він приходив як врятований, як звільнений, як благословенний громадянин Ханаана, і помолився до Господа, свого Бога. Він вихваляв благодать і доброту Бога і радів перед лицем Господа за все добро, що дав Бог йому. Це і є поклоніння. А тепер я хотів би запитати: що-небудь в цьому змінилося протягом століть? За характером, напевно, так, але в принципі - ні. На місце іудейскогопоклоненія прийшло християнське. Все, чим володів ізраїльтянин, було земним; все, чим володіє християнин, небесне. І місце поклоніння тепер - не земна оселя, але оселя в небі. Поклоняється християнин перенесений у Христі в небесний Ханаан і благословенний усіма дарами неба. Він звільнений від влади сатани і врятований з полону гріха, очищений і зроблений праведним. І, як такої, він приносить Господу дорогоцінні плоди хвали і боготворения, які виходять з серця, зайнятого Христом. На підставі благодаті, яка дана йому, і в свідомості славних благословень він постає перед Богом і одночасно повертає Господу, що він отримав від нього, з глибоким почуттям вдячності за все йому дане. Християнин знає Бога не тільки як Всемогутнього, як Авраам знав Господа, але як Бога й Отця нашого Господа Ісуса Христа. Таким чином, він знову і знову чує його ім'я через апостолів і пророків Нового Заповіту.

Прекрасний приклад поклоніння ми зустрічаємо в Матф.2: 1-11. Після того, як прийшли здалеку мудреці знайшли Христа, якого вони шукали, в яслах Віфліємі, віддаленого від іудейського релігійного центру поклоніння - Єрусалима, вони падають ниць і моляться йому, і приносять свої дорогоцінні подарунки: золото, ладан і смирну, як свої дари.

В обох випадках це були цінні приклади того, що значить поклоніння взагалі. Тепер же вникнемо в Об'явл. 4 і 5. У цих двох розділах ми бачимо, яке буде поклоніння врятованих в небі, і справді варто було б нам ці епізоди розглядати з особливою увагою вже зараз, і в міру наших можливостей прагнути наслідувати цей поклонінню. У Откр.4: 11 мова йде про поклоніння Творцю: "Гідний Ти, Господи, прийняти славу і честь і силу, бо все Ти створив, і з волі Твоєї існує та створене все". У цих словах немає і сліду молитви або прохання. Це виключно вихваляння і подяку за все те, що є сам Бог і що Він зробив. У 5 чолі потім слід поклоніння за порятунок. В образі двадцяти чотирьох старців врятовані впали перед Агнцем і співали нову пісню, кажучи: "Чи гідний Ти взяти книгу і розкрити печатки, бо Ти був заколений, і кров'ю Своєю Ти викупив людей Богові з усякого племени, і язика, і народу, і племені. і зробив нас царями і священиками Богові нашому, і ми будемо царювати на землі "(ст.9-10). І, нарешті, тоді, коли все, що є на небі, на землі, і під землею, і в море, поклониться йому, ми Новомосковськ: ". Говорило: Тому, Хто сидить на престолі і Агнцеві благословення, і честь, і слава і влада на віки століть. А чотири тварині казали: амінь. і двадцять чотири старці попадали та поклонились Тому, Хто живе віки вічні "(ст.13-14).

Ці прекрасні явища звертають нашу увагу на наші збори в день Господа за його трапезою. Кожен раз, коли ми там зібрані, ми щасливі і з вдячним серцем смакуємо то, що буде нашим надбанням потім, у славі. Зречення від світу, зібрані навколо закланного Агнця, який своєю кров'ю спокутував нас для Бога, члени одного тіла, навічно взаємопов'язані один з одним за допомогою Духа Святого, главою якого є Він серед нас, перед лицем Отця, зважаючи на смертні рани нашого Господа і Спасителя, згадуючи про нього і його смерті - хто б міг гідно описати це гідність, цю красу і серйозність таких зборів? Тому-то по праву трапеза Господа знову і знову значиться центром всього християнського поклоніння на землі. І великої, невимовно великої стала радість, коли століття тому Богу було угодно відкрити очі і серця його слуг на цю правду, забуту століттями. Таким чином, закономірно направити їх думки на його постанови через Христа і його церква. Прекрасні пісні поклоніння на славу Отця і Сина під впливом Духа виходили з щасливих сердець, яких не було чутно навіть за часів реформації, незважаючи на те, що ці серця були благословенні. Вони були відповіддю на ту любов, яка шукає поклоніння і діє в ім'я батька. Вони (пісні) були по серцю Сина, який як "первісток серед багатьох братів" в зборах бажає прославити Отця. У них можна було впізнати дію Духа, якого в наші серця вселив Бог, і який вигукує: "Авва, Отче"! Як прекрасна та думка, що і наймолодший віруючий, і слабкий християнин робиться здатним Отцеві! "Пишу вам, діти, бо ви пізнали Отця" (1Іоан.2: 13).

Внаслідок загального розкладу християнства, звичайно ж, ці збори стають все малочисленнее, іноді це два або три людини, які зібралися в ім'я Ісуса Христа. Але вони можуть це робити з свідомістю незворотною вірності і незмінною правди Бога, переконані, що по передбаченню Бога вони символізують "всіх святих", незалежно, в яких християнських церквах та громадах вони розпорошені, а, може бути, і не визнані. У порівнянні з тим, що буде колись в небі або що було побачено "на початку", все це примітивно і незначно. Але якщо ми зібрані дійсно в ім'я Ісуса, то Він є нашим центром і сполучною ланкою всіх членів серед нас, і ми, не дивлячись на нечисленність, відчуваємо себе об'єднаними через Його любов з усіма членами цього Тіла. "Одне тіло і один дух, як і були ви покликані в одній надії вашого покликання" (Еф.4: 4).

Однак, можна було б сказати, не зменшується чи таким чином велика жертва нашого звеличеного Господа? Хіба це можливо? Вона (жертва) є основа і вихідний пункт всіх поклонінь. Як же ми можемо з внутрішнім світом наближатися до Бога, співати йому наші пісні подяки і хвали, не думаючи про нього, який нас полюбив і віддав самого себе в жертву за нас?

Про нього, який, всупереч гріха, своєю смертю прославив Бога, і який, прославлений, тепер знаходиться на престолі Отця, смерть якого ми говоримо, аж доки Він прийде?

Але ще одне: коли апостол в 1Кор.10 говорить про трапезу Господа, він нагадує про принесених в Старому Завіті жертви умиротворення і подяки (ст.18). У взаємозв'язку з паскою жертва примирення - один з кращих прообразів істинного характеру трапези Господа. Коли паска нам представляє Агнця, кров якого відгородила Ізраїль від суду, плоттю якого харчувався народ, ми в жертві умилостивления бачимо свято, який слідував за жертву безглуздих. Бог, священик, що приносить жертви, сім'я священнослужителів, хто жертву приносить, і всі, хто з ним брали участь в цьому. "І спалить їх священик на жертівнику, хліб вогню, пахощі любі для Господа весь тук Господу" (Лев.3: 16). Це нагадує нам про глибоку задоволенні, яке мав Бог в пахощах жертви Христа. "Тук спалить священик на жертовнику, а груди належить до Аарона й до синів його. І праве плече, як приношення з мирних жертов ваших дасте священикові" (Лев.7: 31-32). Залишки ж поїдалися приносять жертву і іншими присутніми. Чинний священик є прообраз Христа, Який ділить радості з присутніми. сім'я священиків є прообраз церкви в загальному, а приносить в жертву і бере участь в ній - прообраз кожної помісної церкви віруючих. Таким чином, всі беруть участь в одному і тому ж жертвоприношення. Яка прекрасна картина загальної радості, коли ми зібрані навколо Ісуса перед лицем Бога, в поклонінні згадуючи про наш піднесеному Господі і харчуючись його благодаттю. Усім віруючим було б таким спілкуванням дуже дорожити! Але нажаль! Як мало таких богослужінь ми зустрічаємо в великому колі християнства! Остаточно забуте, що означає справжнє поклоніння. Як мало тих, хто ще здатний бачити і чути цю істину. Як применшується ім'я Бога за допомогою так званих богослужінь. де на першому плані людина, а не Бог!

Схожі статті

  • Що значить щет - що означає

    Що значить щет Це слово є одним з найпопулярніших лайок. Воно відбулося в кінці 16 початку 17 століть. У той час по каналах, річках і морях перевозилися різні товари, в тому числі

  • Що значить предпоНовомосковскть - значення слів

    Значення слова предпоНовомосковскть в словниках Тлумачний словник живого велікоукраінского мови, Даль Сміла, Новий толково-словотворчий словник української мови, Т. Ф. Єфремова., Тлумачний словник української мови. Д.Н. Ушаков

  • Що значить жити повним життям

    Що значить жити повним життям? Якщо людині, щоб рухатися вперед по життю, потрібно натхнення, значить, насправді у нього немає бажання жити. Коли живеш повним життям, тобі не потрібно чіплятися