Що значить шукати того, що вгорі, служіння виталия Бовтун

На сторінках Святого Письма

Що значить шукати того, що вгорі, служіння виталия Бовтун
для нас залишений заклик, що спонукає шукати того, що вгорі. У цій текстовій проповіді ми розглянемо значення, суть та практичне застосування цього призову.

«Отже, якщо ви воскресли з Христом, то шукайте того, що вгорі, де Христос сидить праворуч Бога ..."
(Кол.3: 1).

Що значить воскреснути з Христом

Давньогрецьке слово сюнеге'йро може позначати воскресіння і пробудження. До моменту порятунку все ми були, образно кажучи, мертві для Царства Божого. Прийнявши ж Євангеліє, ми, будучи мертві, завдяки Божій благодаті, воскресли у Христі, ставши частиною Божого Царства.

Що значить шукати горішнього

Горішнє - то, яке нагорі. В даному випадку, ця образна формулювання означає - Боже, що належить Небесного Царства. Шукати горішнього - значить шукати Божого. Тепер розберемо докладніше слово «шукати». Давньогрецьке слово дзете'о. перекладене як «шукати», може мати такі значення:

  1. Шукати, розшукувати;
  2. Намагатися, домагатися, прагнути;
  3. Досліджувати, вивчати;
  4. Дбати, думати;
  5. Відчувати відсутність.

Шукати, розшукувати

Намагатися, домагатися, прагнути

Необхідно намагатися формувати в собі плоди духу, прагнути до праведності, домагатися результатів у поставлених Богом завданнях і т.д. Поміркуйте про те, як конкретно Ви намагаєтеся, домагаєтеся і прагнете до небесного. Поміркуйте про те, де у Вашому житті старань недостатньо і почніть виправляти ситуацію.

Досліджувати, вивчати

Чи вивчаєте Ви Біблію? Вникаєте чи в вчення? Досліджуєте чи питання про те, як досягти успіху в Божій справі ще більше? Чи піклуєтеся про інших об'єктах дослідження та вивчення в Божому Царстві? Оцініть свої старання і сплануйте дії.

Дбати, думати

До служінню, як і до будь-якого іншій справі, є два підходи: виконувати лише «для галочки», або реально дбати про справу. Який підхід у Вас до Божих справах? Якщо Ви пастор, то виконуєте тільки «мінімум» обов'язків, або Ви дійсно всебічно і практично дбаєте про кожну довіреної Вам Богом овечки? Якщо Ви в будь-якому іншому служінні, то як Ви служите: «для галочки», або дійсно вкладаєте себе в служіння? Як Ви дбаєте про Боже Царство в інших сферах, крім свого служіння? Оцініть себе і удосконалюйтеся.

відчувати відсутність

Коли, з якихось причин, Ви, протягом дня мало спілкувалися з Богом, то наскільки сильно Ви відчуваєте брак в цьому спілкуванні? Якщо Ви не завжди мудро чините, то чи відчуваєте Ви відсутність Божої мудрості і бажаєте знайти її? Чи відчуваєте Ви спрагу за Богом? Чи відчуваєте Ви спрагу за різними божественним проявам?

Ці 5 речей характеризують людину, яка шукає того, що вгорі. Якщо в Вас вони є, то все в порядку: Ви воскресли з Христом і живете життям, наповненим Богом. Якщо ж цих речей в Вас немає, або вони слабо виражені, то Ви, будучи колись відроджені, в даний момент заснули. Сплячий християнин майже нічим не відрізняється від того, хто зовсім мертвий для Бога. Сплячий християнин може називатися християнином лише умовно. Фактично, він або віддаляється від шляху порятунку і наближається до шляху смерті, або вже активно прагне до пекла. Коли людина один раз воскрес із Христом (сюнеге'йро), але потім заснув, Бог буде здійснювати дії для того, щоб Його син знову сюнеге'йро (прокинувся) - Бог буде будити його.

Два режиму «Божого будильника»

Спочатку Бог м'яко будить сплячого християнина. Наприклад, через проповідь. Для кого-то саме ця проповідь є Божим закликом до пробудження. І краще прямо зараз, не намагаючись тягнути час, почути цей заклик і прокинутися. Також «м'який режим Божого будильника» може включати в себе послані Господом настанови, пророцтва, глави і вірші з Біблії і т.д. Блажен той, хто прокинеться відразу. Решту Господь буде будити вже більш сильними методами.

Другий режим «Божого будильника» вже більш відчутний для сплячої людини. Перша церква в Єрусалимі багато в чому не спала, але де в чому заснула. Господь заповідав їм проповідувати Євангеліє по всьому світу, але вони залишалися в Єрусалимі. Я впевнений, що спочатку Бог м'яко нагадував про Своє повеління. Але вони не поспішали йти з проповіддю в інші місця. Тоді Господь послав гоніння і, фактично, розігнав християн з Єрусалиму по різних містах, де їм довелося проповідувати Євангеліє. Це приклад другого режиму «будильника» Господнього для заснули віруючих.

Блажен той, хто одного разу воскрес із Христом і до кінця свого життя живе в Бозі. Блажен той, хто заснув, але прокинувся від м'якого заклику Спасителя. Блажен той, хто, не відреагувавши на м'який заклик, прокинувся від сильного і гучного голосу Бога. І горе тому, хто, одного разу пізнавши Христа, став знову мертвий для Його Царства і, проігнорувавши всі заклики Господа, направляється в пекло.

Дорогий брате, дорога сестро, шукайте Ви горішнього, або все прагнення Ваші звернені до земного? Живете Ви для Бога? Бодрствуете Ви? Якщо все в порядку, то поблагословіте Господа. А якщо Ви заснули, то прокиньтеся і шукайте того, що вгорі, де Христос сидить праворуч Бога; Думайте про те, що вгорі, а не про земне. Бо Ви померли, і життя Ваша поховане з Христом у Бозі.