Святе Євангеліє від Матвія з тлумаченням святих отців (Троїцькі листки), частина 44 Новомосковскть, скачати

Посилаючи Своїх апостолів на проповідь. Христос Спаситель спочатку «озброїв їх чудесами, забезпечив щодо прожитку, звільнив від усіх життєвих турбот» (святитель Іоанн Златоуст), і тільки після всього цього починає говорити їм про тих лихах, які повинні їх осягнути, і готує до тієї лайки проти диявола, яка їх чекає згодом.
Це було потрібно, по-перше, щоб апостоли ще раз дізналися силу Його передбачення; по-друге, щоб ніхто не думав, ніби ці лиха походять від безсилля їхнього Учителя; по-третє, щоб учні не боялися лих, як несподіваних і непередбачених; по-четверте, щоб вони не ніяковіли і при настанні Його хресних страждань, як вони зніяковіли в той час, коли Він, викриваючи їх, говорив: «тому, що Я сказав вам це, серце ваше наповнилось смутком» (Ін. 16: 6 ). Втім, про Себе Він тепер ще нічого не говорить, щоб не обурити серце їх передчасно, а тільки пророкує їм те, що з ними буде. І ось, щоб вони зрозуміли, що їм предлежит новий закон духовної боротьби, Він говорить: ОСЬ. Я. як всемогутній, як повноважний Владика Нового Завіту, як Господь, Господь посилав вас. ЯК ОВЕЦЬ СЕРЕД ВОЛКОВ. «Ось, - тлумачить святитель Златоуст, - як вам повинно йти на проповідь: показуйте овчую лагідність, хоча ви повинні йти проти вовків, і не просто проти вовків, а й серед вовків, і не тільки лагідність овчую, але і голубине незлобие. Я покажу Мою фортецю особливо в тому, що вівці подолають вовків, і, перебуваючи посеред них і піддаючись незліченні від них докори, не тільки не будуть знищені, але перетворять і їх самих ». І це тоді, коли овець буде тільки дванадцять, а вовків - наповнить увесь всесвіт! «І Я посилаю вас !.». (Ін. 20: 21). Цього досить для вашу потіху, для вашого підбадьорення, щоб вам не боятися нікого з ворогів ваших. Я міг зробити вас страшніше левів. Але краще, щоб це було так, тому що це і вам приносить більше слави, і проповідує Мою силу: «бо сила Моя здійснюється в немочі» (2 Кор. 12: 9). «Отже, засоромився, - увещавает святитель Златоуст, - коли ми нападаємо на своїх ворогів, як вовки. Доки ми будемо вівцями, доти будемо перемагати, хоча б і незліченні безліч вовків нас оточувало. Якщо ж будемо вовками, то будемо переможені, бо відступить від нас допомогу Пастиря. Це-то і повинно було збентежити їх ще більше, коли, незважаючи на дану ним владу воскрешати мертвих, їм слід було терпіти такі жахливі лиха. Яке ж було для них розраду в усіх цих лих? Сила посилає: «так і Я посилаю вас !.». Але щоб не все здавалося справою благодаті, щоб вони не подумали, що отримують вінці ні за що, Він говорить: Будьте ж мудрі. Як змії. І ПРОСТО. ЯК ГОЛУБИ. Але апостоли могли сказати: чи допоможе нам скільки-небудь наша мудрість в таких небезпеки? І чи можна мати будь-яку мудрість нам, збурений Толік хвилями? Скільки б вівця не була мудра, але що вона може зробити серед вовків, і до того ж серед такого безлічі вовків? Як би не був незлобивий голуб, але що йому робити при нападі такого безлічі яструбів?
Так, для безсловесних тут немає ніякої користі, а для вас багато. Яка ж тут потрібна мудрість? Мудрість змііно! Як змій нічого не береже, коли тіло його розсікають на частини, крім голови, так і ти все віддай: і маєток, і тіло, і саму душу, крім віри. Бо віра є глава і корінь; якщо ти збережеш її, то хоча б і все втратив, знову все придбаєш з більшою славою ». «Так само, - пояснює блаженний Феофілакт, - як змій скидає з себе стару шкіру, стискаючись в який-небудь вузької свердловині і проповзаючи крізь неї, так і ми повинні знімати стару людину, йдучи тісним шляхом. Але як змій разом з тим і шкідливий, і лукавий, то Христос велить нам бути цілими, тобто простими, незлобивими і нешкідливими, як голуби ». Немає ніякої користі і в мудрості, якщо вона не з'єднана з незлобливістю. «Мудрість змііно заповідана нам, - каже преподобна Синклитикія, - щоб не ховалася від нас хитрість диявола, бо подібне легко пізнається з подібного. А незлобие голуба вселяє нам чистоту в справах наших ». Христос Спаситель, звичайно, вселяв апостолам не те, щоб вони намагалися з мистецтвом змія шкодити своїм ворогам, а то, щоб без особливої ​​потреби не піддавали себе на небезпеку, тому що їхнє життя потрібна була для порятунку інших. Так і надходили апостоли. Святий Павло радий був померти, щоб із Христом бути, але бачив, що його життя потрібна для віруючих і не раз з успіхом захищав себе від небезпек. Потрібна була ця мудрість і для того, щоб відповідати мудрецям віку цього прикладом такої відповіді може служити мова апостола Павла до Афинянам. «Отже, - говорить святитель Златоуст - не сНовомосковскй цих наказів неудобоісполнімимі. Господь краще за всіх знає єство речей; Він знає, що зухвалість сплачує не зухвалістю, а лагідністю. ПроНовомосковскй книгу Діяння святих апостолів і побачиш, скільки разів, при повстанні проти них юдеїв, які скрегочуть зубами, вони, наслідуючи голубу, відповідали з лагідністю і тим угашає їх лють. Коли юдеї казали їм: «Чи не заказом вам міцно навчати в імя се?» (Діян. 5: 28), то апостоли, маючи владу творити незліченні чудеса, нічого грубого їм не говорили і не робили, але з усією лагідністю захищалися, кажучи: «судіть, чи справедливо перед Богом слухати вас більше, ніж Бога?» (Діян. 4: 19). Бачиш голубине незлобие? Але ось і мудрість змііно: «Ми не можемо не говорити того, що бачили і чули» (Ді. 4: 20). Отже, дивись, яка потребна у всьому твердість для того, щоб і в бідах не впали, і не дратуватися у гніві. Тому і говорить далі Спаситель: Остерігайтесь Ж ЛЮДЕЙ. що належать до світу, який вас ненавидить.
ТОМУ ЩО ВОНИ БУДУТЬ ВІДДАВАТИ ВАС у суді, і по синагогах своїх БИТИ ВАС різками або палицями. І поведуть ВАС до правителів і царів ЗА МЕНЕ. І так як Господь мав намір потім послати Своїх учнів немає самим юдеям, а й до поган, то і говорить ДЛЯ СВІДЧЕННЯ їм і поганам. тобто в викриття всім, які не вірують, щоб потім не могли сказати, що їм не було сповіщено Євангеліє, коли вони проповідників цього Євангелія мучили. »

Поділитися посиланням на виділене

Клацніть правою кнопкою миші і виберіть «Копіювати посилання»

Допомога в розпізнаванні текстів

Схожі статті