Теологія що таке teologija значення і тлумачення слова, визначення терміна

1) Теологія - - см. Богослов'я.

2) Теологія - (від грец. Theos і logos - слово про Бога) - Вероучітельная дисципліна або "наука про віру", створювана церковною громадою для всебічного осмислення і систематичного викладу змісту своєї віри. Грунтується на духовному досвіді. догматики. літургійному житті і практиці Церкви, в припущенні, що самі теологи мають досвід спілкування з Богом і розуміння віри і здатні відволікатися від особистих смаків і уподобань. Св. Письмо, згідно з церковним розуміння, - душа всієї теології. У ХХ ст. від теології чекають не тільки інтелектуально розвиненого викладу віри, але і вирішення численних теоретичних і практичних проблем життя і дії згідно з вірою. У сучасній ситуації кризи релігійних традицій теологію нерідко оцінюють як мовну гру, яка має для інших сенс лише якщо мовець веде духовне життя. переконливу крім слів, в яких він її висловлює: "Теологія. наполягаючи на вживанні особливих слів і фраз і забороняючи інші, нічого не прояснює (Карл Барт). Вона як би жестикулює словами, бо, намагаючись щось сказати, не знає, як це висловити. Сенс словами надає певна практика "(Л. Вітгенштейн). Це не означає, що релігійна громада повинна відмовитися від теології, але теологічне осмислення громадою свого духовного життя передбачає її справжність і практичну дієвість.

4) Теологія - досліджувати, предмет якого - існування Бога і його природа. Теологія - це раціональне обгрунтування догм і обрядів релігії; вона спирається на тексти ( «Письмо») і керується вірою. Відрізняють позитивну теологію, яка розглядає єдність з божеством як розквіт і реалізацію людських можливостей, і негативну теологію, яка проголошує поступове зникнення людини. сНовомосковскя при цьому злиття з божеством недосяжним межею, якого можна досягти лише через смерть.

5) Теологія - - богослов'я.

7) Теологія - (від грец. Theos - Бог і logos - вчення) - богослов'я. вчення про Бога. У вузькому сенсі. на відміну від релігійної філософії, - система догм христ. віровчення. Розрізняють: історичну (історія церкви, догм, теології, "біблієзнавство"); систематичну (догматика. апологетика. моральна теологія) і практичну (гомилетика. катехетіка, литургика) теологію. По суті, теологія знаходиться в опозиції метафізиці, оскільки вона також висловлюється і про останні речі, і про сутність світу і людини. Але в середні віки. коли метафізика перебувала під впливом теології і навіть розглядалася як її "служниця", ставлення змінилося: метафізика стала роздумувати про останні речі в порівнянні з теологією більш тонким і стоїть ближче до істини способом, бо вона вільна від персоналізму. з необхідністю перекручує істину, бо вона більш абстрактна і вільна від образів і алегорій, які деформують істину, бо вона чистіша і прагне тільки до істини, а не до перешкоджає пошукам істини панування над душею (нехай навіть в ім'я порятунку душі).

8) Теологія - (грец. Theos - бог і logos - вчення. Слово), або богослов'я - систематизація віровчення даної релігії. Християнська Т. базується на Біблії, постановах перших вселенських соборів і навчаннях "отців церкви" (на "святому письмі" і "священному переказі"), ділиться на осн. богослов'я (фундаментальна теологія. апологетика), догматичне богослов'я, моральне богослов'я, вчення про церкву і т. д. З Т. змикається релігійна філософія. яка намагається довести сумісність Т. з наукою. Т. неодноразово піддавалася критиці з боку нерелігійних мислителів усіх часів.

(Від грец. Theos і logos - слово про Бога) - Вероучітельная дисципліна або "наука про віру", створювана церковною громадою для всебічного осмислення і систематичного викладу змісту своєї віри. Грунтується на духовному досвіді. догматики. літургійному житті і практиці Церкви, в припущенні, що самі теологи мають досвід спілкування з Богом і розуміння віри і здатні відволікатися від особистих смаків і уподобань. Св. Письмо, згідно з церковним розуміння, - душа всієї теології. У ХХ ст. від теології чекають не тільки інтелектуально розвиненого викладу віри, але і вирішення численних теоретичних і практичних проблем життя і дії згідно з вірою. У сучасній ситуації кризи релігійних традицій теологію нерідко оцінюють як мовну гру, яка має для інших сенс лише якщо мовець веде духовне життя. переконливу крім слів, в яких він її висловлює: "Теологія. наполягаючи на вживанні особливих слів і фраз і забороняючи інші, нічого не прояснює (Карл Барт). Вона як би жестикулює словами, бо, намагаючись щось сказати, не знає, як це висловити. Сенс словами надає певна практика "(Л. Вітгенштейн). Це не означає, що релігійна громада повинна відмовитися від теології, але теологічне осмислення громадою свого духовного життя передбачає її справжність і практичну дієвість.

Дослідити, предмет якого - існування Бога і його природа. Теологія - це раціональне обгрунтування догм і обрядів релігії; вона спирається на тексти ( «Письмо») і керується вірою. Відрізняють позитивну теологію, яка розглядає єдність з божеством як розквіт і реалізацію людських можливостей, і негативну теологію, яка проголошує поступове зникнення людини. сНовомосковскя при цьому злиття з божеством недосяжним межею, якого можна досягти лише через смерть.

(Від грец. Theos - Бог і logos - вчення) - богослов'я. вчення про Бога. У вузькому сенсі. на відміну від релігійної філософії, - система догм христ. віровчення. Розрізняють: історичну (історія церкви, догм, теології, "біблієзнавство"); систематичну (догматика. апологетика. моральна теологія) і практичну (гомилетика. катехетіка, литургика) теологію. По суті, теологія знаходиться в опозиції метафізиці, оскільки вона також висловлюється і про останні речі, і про сутність світу і людини. Але в середні віки. коли метафізика перебувала під впливом теології і навіть розглядалася як її "служниця", ставлення змінилося: метафізика стала роздумувати про останні речі в порівнянні з теологією більш тонким і стоїть ближче до істини способом, бо вона вільна від персоналізму. з необхідністю перекручує істину, бо вона більш абстрактна і вільна від образів і алегорій, які деформують істину, бо вона чистіша і прагне тільки до істини, а не до перешкоджає пошукам істини панування над душею (нехай навіть в ім'я порятунку душі).

(Грец. Theos - бог і logos - вчення. Слово), або богослов'я - систематизація віровчення даної релігії. Християнська Т. базується на Біблії, постановах перших вселенських соборів і навчаннях "отців церкви" (на "святому письмі" і "священному переказі"), ділиться на осн. богослов'я (фундаментальна теологія. апологетика), догматичне богослов'я, моральне богослов'я, вчення про церкву і т. д. З Т. змикається релігійна філософія. яка намагається довести сумісність Т. з наукою. Т. неодноразово піддавалася критиці з боку нерелігійних мислителів усіх часів.

Можливо Вам буде цікаво дізнатися лексичне, пряме або переносне значення цих слів:

Схожі статті